Har du vondt på innsiden av lårene? slik kan bekkenbunnen være årsaken

#bekkenbunn #helhet #naprapat #smerte#lår

 

Har du noen gang opplevd smerte på innsiden av lårene som går oppover mot symfysen? Dette er et problem mange kvinner kjenner seg igjen i. Som naprapat og trener for mødre, ser jeg ofte at slike smerter kan være knyttet til muskulaturen i dette området og dens forhold til bekkenbunnen.

Spente muskler kan forveksles med bekkenløsning

Mange kvinner beskriver en følelse av stramhet, ubehag i symfysen, eller at bekkenet ikke virker helt stabilt. Når jeg spør om hvordan det er å gå, innrømmer mange at de ikke kan gå like langt som før, eller at de opplever ubehag når de går i trapper. Disse symptomene kan ofte skyldes spenninger i muskulaturen på innsiden av lårene, snarere enn bekkenløsning.

Hva er årsaken?

Den muskulaturen som ofte skaper problemer, går fra kneet og opp til symfysen. Denne muskulaturen brukes mye når vi samler beina, for eksempel når vi roterer eller snur oss. Mange kvinner bruker disse musklene mer enn vanlig fordi de kompenserer for en svak bekkenbunn.

Bekkenbunnen: kroppens gulv

Bekkenbunnen fungerer som kroppens gulv og må håndtere trykket som kommer ovenfra. Når bekkenbunnen er svak – noe mange merker ved problemer som inkontinens – vil vi ofte begynne å spenne lårene som en kompensasjon. Dette kan føre til at muskulaturen på innsiden av lårene jobber overtid og blir anspent.

Lårmuskulaturen er "på jobb" hele tiden

Når bekkenbunnen er svak, kan du oppleve at lårmuskulaturen er konstant aktiv. Dette er litt som å holde to melkespann ut til sidene – det blir slitsomt. For å unngå slike plager er det viktig å både behandle symptomene og adressere årsaken, som ofte er en svak bekkenbunn.

Vurder fotbuen din

En annen faktor å vurdere er fotbuen. Har du lagt merke til at fotstørrelsen din har økt etter graviditeten? Dette kan skyldes at fotbuen har falt, noe som kan føre til overbelastning i knærne og hoftene, og dermed påvirke lårene. En god støtte i foten er essensiell for å unngå slike problemer.

Trening av bekkenbunnen

Å trene bekkenbunnen er avgjørende for å redusere muskelspenningene på innsiden av lårene. Sørg for at du trener bekkenbunnen aktivt både når du er i ro og i bevegelse. Fokuser på å styrke hele bekkenbunnen, ikke bare den fremre delen.

En enkel teknikk

For å lindre spenninger, kan du prøve å massere innsiden av lårene. Bruk fingrene til å trykke ned på den harde stripen du kjenner, eller benytt et kjevle for å rulle frem og tilbake. Dette kan bidra til å løsne opp muskulaturen og forbedre blodsirkulasjonen.

Søk profesjonell hjelp

Behandling alene er ikke nok; du må også gjøre noe med årsaken. Hvis du har vedvarende spenninger, kan det være lurt å oppsøke en terapeut som kan hjelpe deg med å løsne opp i muskulaturen. For øvelser og veiledning på bekkenbunnstrening, kan du finne nyttige ressurser her.

Ta ansvar for din helse og velvære, og husk at du fortjener å føle deg bra og fungere optimalt. Håper disse tipsene er nyttige for deg – del gjerne med meg hva annet du ønsker råd om!

Klem, Marianne