Mammamage: en reise gjennom fysiske og mentale utfordringer – hvorfor det ikke er unødvendig å ønske forandring

fysisk følelser hele deg mammamage mentalt

Har du kjent på skam når du ser deg i speilet, og kroppen din ikke ser ut slik du håpet den ville etter fødselen? Kjenner du på frustrasjon over at kroppen ikke fungerer som før, og lurer du på om det noen gang vil bli bedre? Du er ikke alene, og følelsene dine er helt normale. Sammen skal vi se nærmere på hvorfor disse bekymringene er gyldige, og hvordan du kan finne veien til en bedre kroppslig og mental balanse slik at du kan gjøre deg klar til å leve det livet du ønsker nå.

 

Følelsene knyttet til mammamage

Det er mange ulike følelser knyttet til magen, og jeg ser det hver eneste dag – kvinner som trekker i genseren for å skjule magen, eller holder den inne i stedet for å bevege seg fritt. Hvorfor gjør vi dette?

Skam og selvkritikk
Har du noen gang følt deg utilstrekkelig fordi magen din ikke har trukket seg tilbake slik du håpet? Kanskje du har sammenlignet deg med andre eller følt på presset om å komme raskt tilbake til din gamle form? Dette kan føre til skam og selvkritikk, og kanskje føler du at du har mislyktes på et eller annet vis. Det er vondt å føle seg fanget i en kropp som ikke føles som din egen, og skammen kan være vanskelig å bære. Den indre kritikeren kan være hard, men jeg vil at du skal vite at du ikke trenger å føle på denne følelsen lenger.

Det er noe nytt som har skjedd med utseendet ditt, og endring setter i gang mange ulike følelser hos oss alle. På samme måte som om jeg hadde stusset over å våkne opp med kort rosa hår i stedet for langt blondt, har du også lov til å kjenne at dette er annerledes.

 

Skuffelse over kroppens utseende
Blir du trist når du ser at magen fortsatt ser gravid ut, selv om du har født for lenge siden? Denne skuffelsen kan være dyp, og den kan føles som en konstant påminnelse om at noe er galt. Det er tungt å føle at kroppen ikke samarbeider, og det kan virke som en evig kamp mot et speilbilde som ikke gjenspeiler hvordan du ønsker å føle deg.

Jeg vil du skal vite at du har gjort så godt du kan, men kanskje har du ikke fått de øvelsene som fungerer best for deg. De som får magen din til å begynne å jobbe med deg igjen. Det at du ikke har funnet de øvelsene du og kroppen din forstår ennå, betyr ikke at de ikke finnes – du må bare fortsette å søke hjelp til du finner den riktige for deg. Den som snakker det språket du skjønner og gir deg de øvelsene du trenger.

 

Bekymringer om helse
Frykter du at magen din ikke bare handler om utseende, men også om at noe kan være galt på innsiden? Bekymrer du deg for at disse endringene kan påvirke helsen din i det lange løp? Denne angsten kan være overveldende, og det er lett å føle seg fortapt i bekymringene. Kanskje du er redd for at kroppen aldri vil føles sterk og stabil igjen.

Det å undersøke magen sin kan derfor være en stor avlastning for mange. Har du ikke testet magen din? Gå inn her og last ned magetesten.

 

Hvorfor det ikke er unødvendig å ønske endring

Din kropp, din opplevelse
Kanskje har du hørt at du ikke burde bekymre deg så mye, at du bare må akseptere hvordan ting er. Men sannheten er at ingen andre enn deg vet hvordan det føles å leve i kroppen din. Det er helt legitimt å ønske forandring – ikke fordi du skal passe inn i et ideal, men fordi du fortjener å føle deg vel og sterk i egen kropp. Din opplevelse er unik, og det er viktig at du lytter til hva kroppen din faktisk trenger.

 

Kroppen din er ulik
Har du tenkt at du burde "fikse" kroppen din raskere, fordi andre ser ut til å komme seg på beina raskt? Det er viktig å huske at hver kropp reagerer forskjellig på graviditet og fødsel. Noen trenger mer tid til å komme seg, og det er naturlig å ønske forbedringer som kan hjelpe deg til å føle deg bedre. Din kropp er verdt omsorgen og oppmerksomheten som trengs for å komme dit du vil være.

 

Mental velvære
Hvordan du føler deg i kroppen din påvirker hvordan du har det mentalt. Kjenner du på stress, angst, eller til og med nedstemthet fordi du ikke føler deg som deg selv? Det er en viktig del av din psykiske helse å jobbe med hvordan du har det fysisk. Å ta vare på kroppen din kan hjelpe deg med å redusere negative følelser og bygge opp selvtilliten igjen.

Ja, jeg hadde kjent på det å stå på en scene med det nye rosa håret mitt jeg også. Det hadde påvirket hva jeg tenkte og gjorde. Jeg hadde nok klart å overse det til slutt og hatt fokuset på det som var viktig, men det hadde tatt mer energi. Og sånn er det kanskje for deg også.

 

Hvordan håndtere følelsene og ønsket om forandring

Aksepter og anerkjenn følelsene
Er det vanskelig å godta at du føler deg slik? Det er helt normalt å føle seg frustrert, skuffet eller trist over kroppens endringer. Å akseptere disse følelsene er første steg mot å finne en løsning. Kanskje det hjelper å snakke med noen du stoler på om det du går gjennom – du trenger ikke bære dette alene. Å få en forståelse av hvorfor ting er som de er, er noe jeg møter ofte hos mine kunder. Forståelse gir aksept og anerkjennelse.

 

Sett realistiske mål
Har du satt urealistiske forventninger til deg selv? Det er lett å bli fanget i tanken om at du må komme deg "tilbake" raskt. Men hva om du i stedet fokuserer på små, oppnåelige mål? Sunne vaner som jevnlig bevegelse kan gjøre en stor forskjell, og det er viktig å gi deg selv tid til å tilpasse deg de fysiske endringene. Gjør øvelser som gir deg den støtten du trenger i hverdagen, ikke de som ser kule ut på treningssenteret. Min erfaring er at alt for mange får motsatt effekt av hva de ønsker – for eksempel at magen går ut når målet var at den skulle gå inn, eller at de får mer vondt i rygg og nakke når de trener. Det var vel heller ikke meningen. Etter min erfaring kommer dette fordi øvelsene er for harde, og at du kanskje ikke er klar for dem ennå.

 

Fokuser på egenomsorg
Har du gitt deg selv tillatelse til å prioritere egenomsorg? Det kan være vanskelig i en travel hverdag, men det er avgjørende for både kropp og sinn. Små øyeblikk av egenomsorg, som mindfulness eller fysisk aktivitet, kan gi deg styrke og ro til å møte utfordringene.

Du har 10 minutter, eller hva? Start med dem!

 

Søk profesjonell hjelp
Føler du deg overveldet av følelsene dine? Det kan være en god idé å snakke med en helsepersonell, naprapat eller mental helsearbeider som kan gi deg råd og støtte. Profesjonell hjelp kan være avgjørende for å finne den veien som er riktig for deg. Du trenger noen som forstår deg og møter deg med omtanke.

 

Vær snill mot deg selv
Er du din egen verste kritiker? Det er lett å bli hard mot seg selv når kroppen ikke fungerer som før. Men husk at du har gjennomgått en enorm forandring, og at du fortjener å bli møtt med medfølelse – fra deg selv. Å ønske en endring er en del av helingsprosessen, og det er viktig å støtte deg selv på denne reisen.

Jeg vet at du både kan få en kropp som fungerer og kjenne på stolthet over kroppen din igjen når du nå tillater deg å ta små steg – akseptere, anerkjenne, forstå og bevege deg mot det du ønsker.

Kanskje opplever du som meg også at utseendet ikke hadde så mye å si, men at du også hengte deg opp i det fordi det var så mye enklere å se og forstå i stedet for å se at du savnet at magen støttet deg og jobbet med deg?

 

Du og kroppen din fortjener omsorg og oppmerksomhet

Mammamage er ikke bare en fysisk utfordring; det påvirker både kroppen og sinnet. Har du følt deg overveldet, frustrert, eller trist fordi kroppen din ikke fungerer som før? Husk at disse følelsene er en naturlig del av prosessen, og at kropp og sinn henger sammen. Begge trenger omsorg for at du skal føle deg hel.

Ved å lytte til kroppen din, akseptere hvor du er, og ta aktive skritt for å styrke både kropp og sinn, kan du finne tilbake til en følelse av balanse og velvære. Du fortjener å føle deg bra i kroppen din, og ved å ta vare på deg selv kan du jobbe mot å gjenvinne funksjon og selvtillit, ett skritt av gangen.

Trenger du støtte i denne prosessen? Ikke nøl med å søke hjelp. Sammen kan vi finne de riktige metodene for deg, slik at du kan lytte til kroppen din og gi den den omsorgen den trenger.

Jeg heier på deg!
Marianne